Simone V

23 Feb, 2024

Title

De grootste valkuil bij Losgelatenheid

Losgelatenheid is eigenlijk een simpel begrip maar wordt door veel ruiters verschillend geïnterpreteerd. Het wordt ook wel omschreven als ontspanning, losheid en souplesse.

 

Persoonlijk moet ik bij Losgelatenheid altijd denken aan mijn yoga klasje. Je staat dan in de meest onmogelijke yogahouding, en dan zegt die juf dat je moet ontspannen en rustig moet blijven ademen.

 

“Hoe dan?!” denk ik op zo’n moment. 😆

 

Ik denk dat menig paard bij het oefenen van een Appuyement dezelfde stress heeft en dan alles behalve kan ontspannen.

Vaak zit de ruiter er dan ook niet al te relaxt bij… die probeert tevergeefs en met een rood hoofd z’n paard in de juiste stelling en buiging te wringen en de losgelatenheid is dan ver te zoeken.

 

Rien van der Schaft heeft het altijd over Ontspanning in Aanspanning. Dus niet met-een-biertje-op-de-bank ontspannen, want je paard moet zich wel degelijk inspannen om in Losgelatenheid te kunnen bewegen.

“Losgelatenheid is Ontspanning in Aanspanning." - Rien van der Schaft

Title
Title

Erdoorheen = Losgelaten?

Vaak wordt gedacht dat als een paard eenmaal "erdoorheen" is, of met diepe en ronde hals ingesteld, hij per definitie ook Losgelaten is.

 

Of dat als je paard Losgelaten is als hij niet meer vasthoudt op de teugel. 

 

Maar dit zijn écht allemaal misvattingen! 

 

Je paard kan namelijk prima z’n hals in een ronde positie houden, en de rest van zijn lijf vasthouden. Alleen als je paard nergens vasthoudt in zijn lijf, is er sprake van Losgelatenheid. Hij moet dus altijd de wil hebben de rugspieren los te laten, de halsspieren te verlengen, de kaakspieren te ontspannen en het contact met je hand te accepteren. 

 

Gebrek aan losgelatenheid komt dan ook veel voor en zelfs op het allerhoogste niveau. Daar rijden soms ruiters juist op spanning waardoor een paard wel veel bombarie en show toont, maar zich toch ook op veel punten in z’n lijf vasthoudt.

 

Een ander goed voorbeeld vind ik vaak hoe jonge talentvolle worden voorgebracht door professionals. Veel beweging en benen die alle kanten op vliegen, maar ook knetterveel spanning… Geen prettig beeld om naar te kijken en ook niet gezond voor het lijf van je paard. Als je paard met spanning de oefeningen doet is de kans op blessures namelijk veel groter! 

Zowel fysiek als mentaal

Die souplesse en ontspanning van Losgelatenheid is eigenlijk een van de allerbelangrijkste dingen tijdens het rijden. Het is een thema vanaf het moment dat je opstapt tot je weer afstapt, ongeacht welke oefening je rijdt of hoe oud je paard is.

 

Bij sommige (talentvolle) paarden is het wel iets makkelijker te verbloemen als je Losgelatenheid niet voor elkaar hebt.

Maar bij paarden die van nature niet echt spectaculaire bewegers zijn, valt het echt snel op als je niet de juiste ontspanning hebt tijdens het rijden.

 

Het lastige aan Losgelatenheid is dat het zowel fysiek als mentaal is voor je paard. En voor het ene paard is het fysieke aspect lastiger omdat hij bijvoorbeeld z'n bouw niet mee heeft, of kampt met gevoelige gewrichten. 

 

En voor een ander paard is juist weer het mentale aspect lastig, omdat hij snel gestrest is en dan ook lichamelijk gaat vasthouden. Hebben je paard en jij moeite met Losgelatenheid? Je bent dus zeker niet de enige en het komt op alle niveaus voor! 

 

Hieronder een aantal tips om je te helpen om de Losgelatenheid te verbeteren:

01

Train rij-technisch correct
Zorg er altijd voor dat je de basisvoorwaarden voor elkaar hebt tijdens het rijden. Werk aan goede voorwaartse drang en een fijn contact met de mond van je paard. Probeer daarnaast géén short-cuts te nemen in de training. Middelen zoals slofteugels lijken misschien te helpen omdat je paard makkelijker rond wordt en niet zo sterk is in je hand, maar kunnen er juist voor zorgen dat het contact slecht wordt, je paard achter de teugel gaat lopen of je paard gaat vasthouden in zijn rug. 

02

Voorkom stijfheid bij je paard

Door je paard zo soepel mogelijk te houden, maak je de Losgelatenheid een stuk makkelijker voor je paard. Dit kun je doen door een goede trainingsschema te hebben en een fijne opbouw in de training zelf. Geef altijd voldoende rustmomenten aan je paard tijdens de training, stap lang genoeg uit en rijdt oefeningen die je paard helpen om losser te worden. Dit is natuurlijk altijd heel belangrijk maar als je moeite hebt met losgelatenheid is dit nog extra belangrijk!

03

Denk aan je management

Als je paard 23 uur per dag op stal staat, en 1 uurtje met jou aan het trainen is, dan het niet gek als hij stijver is en zich minder snel kan loslaten in z'n lichaam. Daarnaast zorgt veel op stal staan ook voor mentale spanning bij je paard omdat hij nergens heen kan met zijn energie. Zorg er dus altijd voor dat je paard genoeg beweging krijgt buiten de training om! 

04

Werk aan vertrouwen

Heeft je paard veel last van mentale spanning? Neem dan goed de tijd om je paard het vertrouwen te geven waardoor hij zich mentaal beter kan ontspannen en ook meer zal gaan loslaten in z'n lijf.  Vertrouwen in de hand is hierbij ook heel belangrijk, als je paard de hand niet vertrouwt en zijn kaak gaat vasthouden kun je het vergeten om met fijne losgelatenheid te rijden. Rijdt dus met een vriendelijke hand en zorg er ook voor dat je paard de tijd krijgt om jouw hand te vertrouwen.

05

Neem je voeding eens onder de loep!

Veel paard staan erg hoog in het krachtvoer voor het werk dat ze doen. Ruwvoer daarentegen wordt vaak te weinig gegeven, Vaak krijgen paarden teveel suikers en zetmeel, en te weinig eiwitten. Eiwit is superbelangrijk voor de spieren van je paard en dus indirect ook voor souplesse! Teveel suikers zorgen er ook weer voor dat je paard teveel energie heeft en zich mentaal en lichamelijk niet kan ontspannen. Kijk dus eens kritisch naar wat je paard te eten krijgt en of je hier aanpassingen in kan maken om je paard te helpen met ontspanning en souplesse!

 

Als je je voerschema op orde hebt kun je ook altijd kijken naar supplementen die je paard ondersteunen met Losgelatenheid. De nieuwe Losgelaten Bundel is bij nadruk geschikt voor sensibele paarden die zich vasthouden in hun lijf. Paarden die de losgelaten bundel krijgen voelen zich mentaal meer relaxed en soepeler in hun lijf. Daardoor durven ze zich veel beter te ontspannen en losser door hun lijf te bewegen!

Krijg nu tijdelijk FLINKE korting op de Losgelaten Bundel!

£85.95