De helft van alle paarden heeft maagzweren, herken jij de symptomen?

De helft van alle paarden heeft maagzweren, herken jij de symptomen?

Maagzweren komen vaker voor dan de meeste paardeneigenaren denken. Het is zelfs zo dat uit recente studies is gebleken dat ongeveer de helft van alle paarden last heeft van maagzweren. Bij renpaarden heeft zelfs 9 op 10 maagzweren!

Een beschadiging in het slijmvlies van de maag

Een maagzweer is een beschadiging van het slijmvlies van de maag, vaak op de scheiding van het onderste en bovenste gedeelte. Dit kan voor vervelende klachten bij je paard zorgen.

Zit de zweer in het bovenste deel van de maag, dan ligt de oorzaak vaak bij voeding of intensieve inspanning. In het onderste deel van de maag wordt de zweer meestal veroorzaakt door stress of genetische aanleg.

Met een scopie kom je erachter of je paard een maagzweer heeft

Een maagzweer kan zich uiten in verschillende vage klachten zoals: overmatig speeksel, tandenknarsen, gapen, een verminderde werklust, een verminderde eetlust, gewichtsverlies, een doffe vacht, depressief gedrag, koliek of terugkerende diarree.

De enige manier om een definitieve diagnose te stellen is via een maagscopie. Met een endoscoop (slang met camera) wordt de binnenkant van de maag en het eerste deel van de dunne darm bekeken. Zo kan geconstateerd worden of er maagzweren zijn, hoeveel en de ernst van de maagzweren.  

Als je paard maagzweren heeft, dan zul je samen met je dierenarts een behandelplan opstellen. Voor de behandeling van maagzweren zijn er verschillende soorten medicijnen. Omeprazole zorgt voor een remming van het maagzuur en sucralfaat zorgt voor een laagje om de maagzweer, zodat het tegen zuur wordt beschermd. Ook kunnen er voedingssupplementen gebruikt worden als aanvulling om het maagslijmvlies te beschermen.

Of de behandeling effectief is geweest wordt vaak gecontroleerd met nog een maagscopie.

Zo beperk je de risico's op een maagzweer

Onderstaande factoren hebben effect op het ontwikkelen van maagzweren. Door de voeding en leefomstandigheden van je paard goed te managen kun je maagzweren voorkomen. Hoe kun je dat nu eigenlijk doen, een maagzweer proberen te voorkomen? 

#1 Voldoende ruwvoer

Ruwvoer (hooi, kuil, lucerne en gras) zorgt ervoor dat je paard veel kauwt en hierdoor produceert hij speeksel. Dit speeksel neutraliseert het maagzuur. Als een paard dus niet voldoende ruwvoer tot zijn beschikking heeft dan raakt zijn maag leeg en krijgt het maagzuur kans om schadelijk te zijn. 

Het is zelfs zo dat als een paard langer dan 5 uur zonder ruwvoer staat het als kan leiden tot een maagzweer. Zorg er dus voor dat je paard 's nachts voldoende ruwvoer heeft en probeer bijvoorbeeld tijdens een langer transport voor voldoende ruwvoer te zorgen.

#2 Meerdere voerbeurten op een dag

Aanvullende voeding (naast ruwvoer) is nodig om je paard te voorzien van alle benodigde vitaminen, mineralen en aminozuren. Afhankelijk van welk voermerk je voert kun je uitrekenen hoeveel je moet voeren, zodat je paard voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Het beste is om deze hoeveelheid over 3-5 voedingsbeurten te verspreiden.

#3 Vermijdt stressvolle situatie

Doe aan stressmanagement en zorg voor zo min mogelijk stress voor je paard. Door transport, wedstrijden, verandering qua omgeving, lange tijd op stal staan of bijvoorbeeld kreupelheid kunnen stress voor een paard opleveren. Bij stress is de bloedtoevoer naar de maag kleiner, waardoor de maagwand gevoeliger wordt voor maagzuur.

#4 Train niet op een lege maag

Als een paard door training langere tijd niet eet, dan kan er schade aan het maagslijmvlies veroorzaakt worden. Tijdens de training wordt het maagzuur ook nog omhoog geduwd door de druk in de buik. Hierdoor kan er ook sneller schade ontstaan.

Ook tijdens een lange buitenrit is het dus belangrijk dat je denkt aan voer voor je paard.

#5 Wees waakzaam op medicatie

Let op medische behandelingen die de maag/darmflora kunnen verstoren (onstekingsremmers, antibiotica of ontworming). Als je paard dit langdurig krijgt (of een te hoge dosering) dan kunnen er maagzweren ontstaan. Indien nodig kun je geschikte voedingssupplementen gebruiken.

Supplement GastriPro

GastriPro is een supplement dat het verteringsstelsel ondersteunt. Veel paarden hebben regelmatig last van ongemakken gerelateerd aan het verteringsstelsel. Denk hierbij aan dunne mest, maar ook maagzweren en koliek. GastriPro ondersteunt het behoud van de zuurtegraad in de maag en draagt bij aan de darmgezondheid.

Dit supplement wordt aanbevolen:

✔ Ter bevordering van de spijsvertering en versterking van de darmflora
✔ Om de zuurtegraad (pH) in de maag te ondersteunen
✔ Voor behoud van een optimaal gewicht
✔ Bij voerwisseling, seizoenswisseling of stalwisseling
✔ Verbetert de vertering van het ruwvoer
✔ Optimaliseert voerefficiëntie
✔ Helpt bij dunne/waterige mest
✔ Ondersteunt bij herstel na training
✔ Ook voor langere periodes in te zetten

Lees hier meer over GastriPro >>>

GastriPro Supplement paarden bij ondersteuning en preventie maagzweren
DressagePro Supplementen

 

  Deborah | DressagePro
  Mail: info@dressagepro.com


Older post Newer post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published