De herfst is begonnen en dat is te merken want het was afgelopen weken weer een stuk kouder buiten! In deze blog vind je en aantal management tips om ervoor te zorgen dat je paard happy blijft nu het najaar is begonnen.
#1 Doe geen deken op die te warm is
Voor ons mensen is de gevoelstemperatuur heel anders dan bij paarden. Het ene paard kan het sneller koud hebben dan de ander, maar alle paarden blijven veel langer comfortabel bij een lagere temperatuur dan mensen. Je paard kan daar in tegen juist weer minder goed tegen de hitte. En daarom is het verstandig om geen deken op te doen die eigenlijk te warm is.
Vroegtijdig beginnen met een warmere deken kan ervoor zorgen dat je paard een minder dikke vacht aanmaakt, maar dan staat je paard waarschijnlijk wel te zweten onder zijn deken en dat is heel onprettig voor hem.
Is de deken niet nat van binnen? Dat is geen garantie dat je paard niet zweet. De technologie van veel dekens is erg goed tegenwoordig, ze zijn ademend en vocht wordt afgevoerd. Het kan dus zijn dat je niet doorhebt dat je paard het te warm heeft.
Je doet je paard écht geen plezier met een deken die te warm is. Je kunt er beter voor kiezen om je paard te scheren als zijn vacht te dik wordt.
Kijkt je paard boos als je aan komt zetten met de deken? Of heb jij een "dekensloper"? Dan probeert jouw paard je misschien iets te vertellen. 😉
#2 Geef je paard elektrolyten of zout, ook in de herfst/winter
Ook als het kouder is verliest je paard vocht, bijvoorbeeld tijdens het trainen of omdat hij het warm heeft onder zijn deken. Daarom is het in de herfst en winter ook heel goed om elektrolyten of zout aan je paard te geven. De elektrolyten zorgen ervoor dat de vochtbalans van je paard optimaal blijft.
Ben jij fanatiek aan het trainen en wil je je paard daarbij ondersteunen?
De ActivePro is een heel fijn supplement waar niet alleen elektrolyten in zitten maar ook Spirulina, mineralen en vitaminen om de vitaliteit en het herstel van je paard optimaal te bevorderen na de training.
Er zit ook magnesium in en dat heeft een ontspannend effect op de spieren van je paard.
Meer weten over de ActivePro >>>
#3 Check regelmatig de mest van je paard op zand
Nu je paard weer op de paddock staat kan het zo zijn dat je paard wat meer zand binnen krijgt wat niet vanzelf weer wordt afgevoerd uit zijn lichaam.
Let op! Niet alleen in de paddock loopt je paard een risico op zand in de darmen. Juist als je paard in de wei staat, dan kan je paard zand binnenkijken tijdens het grazen, vooral nu het gras heel kort is.
Om erachter te komen of er zand in de darmen zit, kun je met een plastic handschoen een beetje mest van je paard pakken. Vervolgens draai je de handschoen binnenstebuiten, doe je er water bij, knoop je de handschoen dicht en hang je de handschoen een tijdje op. Als er zand in de mest zit dan zal dit naar onder zakken.
Wanneer je erachter komt dat je paard zand in zijn mest heeft moet je een zandkuur geven en daarnaast is het goed om even met de dierenarts contact op te nemen.
Als je geen zand hebt gevonden is dat geen garantie dat er geen zand aanwezig is in de darmen, daarom is het goed om af en toe preventief een zandkuur te geven. Vitalbix heeft sinds kort een hele lekkere PsylliumMash slobber die perfect is voor de kieskeurige eters!
#4 Ondersteun je paard bij de seizoenswisseling🍂
Je paard is op dit moment zijn wintervacht aan het maken en de haargroei vraagt veel energie. Daarnaast staat hij misschien meer uren op stal, verandert het rantsoen en natuurlijk daalt de temperatuur.
De lever en nieren hebben het zwaarder dan gewoonlijk tijdens de seizoenswisseling en hierdoor kan je paard zijn afvalstoffen lastiger kwijt.
De weerstand van je paard kan daardoor achteruit gaan en dan kan je paard bijvoorbeeld last krijgen van mok, geïrriteerde luchtwegen, stalbenen of galbulten.
Vaak zie je dat paarden die hun afvalstoffen niet kwijt kunnen, ook niet goed door hun vacht heen komen.
De lever en nieren hebben dus extra ondersteuning nodig om het lichaam goed te reinigen. Je kunt de DetoxPro (als 15-daagse kuur) voeren aan je paard als je merkt dan je paard zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan, maar de DetoxPro is ook heel geschikt om preventief te geven als "grote schoonmaak" van het lichaam van je paard.
Ik wil mijn paard ondersteuning geven >>>
Wat doe jij om ervoor te zorgen dat jouw paard fit blijft in het najaar? Laat hieronder een berichtje achter 🙏😀
Simone | DressagePro
Mail: info@dressagepro.com
Foto credits: India van Leeuwen en ESS Fotografie