Voorkom problemen met de seizoenswisseling! 5 eenvoudige tips

Voorkom problemen met de seizoenswisseling! 5 eenvoudige tips

Het najaar staat weer voor de deur en dat levert vanwege de overgangen altijd wat meer risico’s op voor de gezondheid van je paard. Hier wat tips om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Zorg voor een geleidelijke overgang van de weide naar de paddock

Net als in het voorjaar, is het fijn om een overgang in voer geleidelijk te doen. Waar in het voorjaar vaker een overschot aan gras een probleem kan vormen, is dit in de herfst een terugval in beweging (paddock vs. weide). Natuurlijk kan het zo zijn dat het weer ineens omslaat en je niet kunt voorbereiden. Probeer in dat geval je paard dan ook nog extra stapbeweging te geven. In de paddock bewegen de paarden over het algemeen stukken minder dan op de weide, omdat ze niet aan het fourageren zijn.

Creëer een veilige omgeving met voldoende ruwvoer

Wanneer je geen ruwvoer aanbiedt aan je paard of wanneer er onvoldoende gras op het land staat, kunnen paarden esdoornbladeren gaan eten. Dit heeft levensbedreigende gevolgen, omdat de aandoening atypische myopathie (dodelijke spierziekte) wordt veroorzaakt door het giftige stofje hypoglycine A in esdoornbladeren, - kiemen en- zaden. Raap esdoornbladeren en -zaden dus altijd op uit de weide en paddock en zorg dat er altijd voldoende ruwvoer te eten is.

Geef ruwvoer op een zandvrije ondergrond

Bij kort gras of bij ruwvoergift in de paddock bestaat het risico voor zandopname, wat kan leiden tot darmproblemen zoals koliek en diarree. Probeer je paard bij te voeren met ruwvoer als er te weinig gras op het land staat en geef hem ruwvoer op een zandvrij gedeelte in de paddock, bijvoorbeeld met rubber matten. Kun je zandopname echt niet voorkomen? Geef dan regelmatig een kuur met psylliumzaad/vlozaad.

Houdt de haren in de kootholte kort

Wanneer er meer modder is, dan is het risico op huidproblemen zoals mok weer meer aanwezig. Wanneer de haren in de kootholte langer zijn, dan blijft het langer vochtig in de kootholte na afspuiten van de benen. Het vocht zorgt ervoor dat de huid iets meer toelaatbaar wordt en bacteriën sneller problemen kunnen geven.

Ondersteun je paard bij seizoenswisselingen

De lever en nieren van je paard kunnen (vooral) tijdens de seizoenswisselingen extra ondersteuning gebruiken. De temperatuur verandert en daarmee ook het rantsoen van je paard.

Daarbij gaat je paard zijn wintervacht aanmaken en haargroei vraagt veel energie. Hierdoor kan de conditie van je paard achteruit gaan en kan je paard bijvoorbeeld last krijgen van mok, geïrriteerde luchtwegen, opgezwollen benen of galbulten. 

De lever en nieren hebben dus extra ondersteuning nodig om het lichaam goed te kunnen reinigen. Daarom adviseren wij om in de wisseling van de seizoenen om de DetoxPro (als 15-daagse kuur) te voeren. Dit supplement ondersteunt de reinigende werking van de lever en de nierfunctie. In combinatie met de GastriPro ondersteun je ook nog de spijsvertering van je paard. 

Ik wil mijn paard ondersteuning geven >>>

Heb jij nog andere tips? Laat het ons hieronder weten!

DressagePro Supplementen

 


  Deborah | DressagePro
  Mail: info@dressagepro.com


Oudere blog Nieuwe blog

Laat een reactie achter

Reacties worden niet automatisch geplaatst. Deze moeten we handmatig goedkeuren.