Simone V

23 Feb, 2024

Title

Krachtvoer: noodzakelijk of gewoonte?

Afgelopen week ben ik me gaan verdiepen in rantsoenberekeningen voor sportpaarden.

 

En misschien denk je nu: "Simone, rantsoenberekeningen? Hoe spannend kan dat zijn?" 

 

Maar geloof me, dit is zó interessant dat ik er meteen een blog over moest schrijven. Ik weet zeker dat veel ruiters hier iets aan gaan hebben. Vooral als je (net als ik) leuk vindt om je te verdiepen in de voeding van je paard en je soms afvraagt wat hij nou precies nodig heeft qua voeding en dan met name krachtvoer.

 

Hiervoor gebruik je het CVB-tabellenboekje, voor de kenners onder ons: dit is een soort bijbel vol tabellen en waardes waarmee je het VREP en EWpa-gehalte kunt berekenen. 

 

VREP staat voor ruw verteerbaar eiwit (dus hoeveel eiwit je paard uit zijn voeding haalt), en EWpa is de hoeveelheid energie die je paard nodig heeft om gezond en fit te blijven.

 

Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je hiermee kunt uitrekenen wat je paard nodig heeft aan voedingsstoffen, eiwitten, energie, en ja… zelfs suiker en zetmeel. 

 

Het rantsoen wordt niet alleen berekend op basis van gewicht, leeftijd, gender en ras, maar ook op het niveau van arbeid dat een paard levert. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende niveaus:

 

I Recreatie en basissport
II M tot Z-niveau 

III Z tot ZZ en internationaal niveau (de paarden die dus écht op hoog niveau presteren!)
IV Eventing / Draf- en Rensport

 

Hieronder kun je in het plaatje de tabel uit het CVB boekje zien: 

Bron: CVB tabellenboek Voeding Paarden en Pony's (2013)

Wat me opviel, is dat de sprong tussen niveau 3 en 4 enorm groot is. 

 

Bij paarden in de internationale eventing of rensport, stijgt de behoefte aan eiwitten, suiker en zetmeel ineens fors. 

 

Maar voor de meeste paarden – zelfs als ze op hoog niveau meedoen – is die extra hoeveelheid suiker en zetmeel dus helemaal niet nodig. 

 

En toch, wat doen we vaak? We geven onze paarden bakken vol krachtvoer, omdat we denken dat ze het nodig hebben. 

 

Maar vaak is dat dus helemaal niet zo! 

 

Dit was voor mij echt een aha-moment. Veel van onze "normale" paarden hebben helemaal geen krachtvoer nodig, of in ieder geval veel minder dan we denken. 

 

Ze hebben qua energie vaak al genoeg aan goed ruwvoer. En als je paard wel wat meer nodig heeft, zijn er manieren om dat slim aan te vullen zonder dat je ze onnodig suiker en zetmeel geeft. Want te veel krachtvoer kan echt meer kwaad dan goed doen, zeker als het bomvol suiker zit.

 

Teveel suiker en zetmeel is namelijk funest voor de darmflora.

 

En het grappige is, dat als we kritisch kijken naar onze paarden, veel te veel paarden in Nederland aan de dikke kant zijn. Dit komt omdat die overtollige suikers en zetmeel niet worden gebruikt voor energie maar worden opgeslagen als vet. 

 

Meten = Weten?

Natuurlijk zit er een nuance in dit hele verhaal, want geen enkel paard is hetzelfde. 

 

Het ene paard komt lastig op gewicht en heeft wat meer energie nodig, terwijl het andere paard sneller dik wordt. 

 

Daarom is het belangrijk om te kijken naar de individuele behoeftes van je paard en ook vooral goed te blijven kijken naar de realiteit: hoe ziet mijn paard er uit? Want dat is uiteindelijk het belangrijkst!

 

Een rantsoenberekening is een goed begin, maar wees niet bang om hiervan af te wijken.

 

Daarnaast denk ik dat we vooral bewuster moeten voeren. 1kg sport- of basisbrok is de ander niet en daar zitten heel veel verschillen in.

 

Geef je paard dus zeker niet zomaar X aantal kg brok uit gewoonte!  


Wat heeft mijn paard dan wél nodig?

Wat ik vooral heb geleerd, is dat je paard met een goede basis van ruwvoer al een heel eind komt. 

 

Maar… er zitten vaak niet genoeg vitaminen, mineralen en sporenelementen in dat ruwvoer om alle voedingsbehoeftes te dekken. Daarom zijn veel wel paarden enorm gebaat bij een balancer.

 

Een balancer is eigenlijk een soort aanvulling op het ruwvoer,die ervoor zorgt dat je paard toch alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt zonder dat je ze onnodige energie toevoegt. 

 

De meeste balancers komen in brokvorm en je hoeft er maar weinig van te voeren in vergelijking met krachtvoer. Zo krijgt je paard de juiste vitaminen en mineralen zonder die overbodige suikers en zetmeel. 

 

Wat je waarschijnlijk al wel weet, is dat de kwaliteit van ruwvoer enorm kan verschillen. Niet elk hooi bevat bijvoorbeeld evenveel eiwitten, en dat kan invloed hebben op je paard. 

 

Eiwit is essentieel voor de opbouw en het herstel van spieren, en niet elk ruwvoer bevat daar genoeg van. 

 

Dit betekent niet dat je meteen krachtvoer hoeft te geven, maar dat je kunt overwegen om je paard een goede balancer te geven die ook de eiwitopname bevordert. En dan het liefst eentje met natuurlijke ingrediënten, want synthetische toevoegingen zijn niet altijd even gezond voor je paard.

 

Daarnaast zijn elektrolyten superbelangrijk voor het behouden van een goede vochtbalans bij je paard. Vooral in de winter vergeten we dit vaak, omdat we denken dat paarden alleen in de zomer zweten. 

 

Maar wist je dat paarden in de winter vaak ook veel vocht verliezen, bijvoorbeeld als ze onder een warme deken staan?

 

Een simpel zoutblok kan vaak al genoeg zijn, maar niet elk paard maakt er gebruik van. Als dat het geval is, kan je overwegen om elektrolyten toe te voegen aan de voeding. Dit helpt om te voorkomen dat je paard uitdroogt of last krijgt van spierproblemen door een verstoorde vochtbalans.

 

En nu vraag je je waarschijnlijk af: "Moet ik nu dan helemaal géén krachtvoer meer geven? Alleen nog ruwvoer + een balancer?"

 

Grote kans dat dit voldoende is voor je paard, maar er zit natuurlijk ook een grote nuance in dit hele verhaal! 

 

Geen enkel paard is namelijk hetzelfde. Het ene paard is bijvoorbeeld te dik terwijl de ander bijvoorbeeld moeilijk aankomt. En ook niet elk paard reageert hetzelfde op alle verschillende type voeders.


Zorg altijd dat ruwvoer de basis is en ga vanuit daar verder aanvullen met een balancer (en eventueel met krachtvoer en andere ruwvoeders zoals bijvoorbeeld luzerne)

 

Daarnaast is het beter om niet zomaar te stoppen met het voeren van krachtvoer. Het is dan verstandig om het krachtvoer geleidelijk af te bouwen en terwijl je kritisch blijft kijken naar de conditie van je paard.

 

ActivePro: de natuurlijke balancer 2.0

Nu vraag je je misschien af: welke balancer moet ik dan kiezen? 

 

Nou, ik ben super enthousiast over onze eigen ActivePro. We noemen het ook wel de Balancer 2.0, omdat het niet de standaard synthetische toevoegingen bevat die je vaak in andere balancers vindt. Het is dus géén officiele balancer, maar is wél gemaakt van ingredienten die bomvol gezonde vitaminen, mineralen en sporenelementen zitten.

 

Alles in ActivePro is natuurlijk, en de vitaminen komen uit een bron van natuurlijke ingrediënten. Dat betekent dat je paard geen onnodige rommel binnenkrijgt, maar alleen de beste voedingsstoffen!

 

Hier een paar van de krachtige ingrediënten in ActivePro:

01

Spirulina

Bevat 60-70% eiwit en alle essentiële aminozuren voor de opbouw en het herstel van spieren. Het zit ook vol met B-vitaminen, vitamine E, K, en belangrijke mineralen zoals ijzer en calcium.

02

Lithotam

Dit rode zeewier is rijk aan calcium en magnesium, en ondersteunt de botgezondheid van je paard.

03

Elektrolyten

Voor een goede hydratatie en spierfunctie, vooral belangrijk bij intensieve trainingen en de vochtbalans op pijl houden!

04

Organisch selenium

Dit ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade..

05

Gedroogd druivenextract

Een natuurlijke bron van vitamine E, rijk aan antioxidanten die helpen tegen oxidatieve stress

Dus, als je je paard optimaal wilt ondersteunen zonder al die overbodige toevoegingen, probeer dan zeker onze ActivePro eens. Het is écht een gamechanger voor paarden die net dat beetje extra nodig hebben!

 

Wil jij het ook proberen voor jouw paard? Klik dan op het plaatje hieronder en krijg nu tijdelijk EXTRA korting op ActivePro!

Nu tijdelijk EXTRA korting op ActivePro🎁

€49,90