Wat ik vooral heb geleerd, is dat je paard met een goede basis van ruwvoer al een heel eind komt.
Maar… er zitten vaak niet genoeg vitaminen, mineralen en sporenelementen in dat ruwvoer om alle voedingsbehoeftes te dekken. Daarom zijn veel wel paarden enorm gebaat bij een balancer.
Een balancer is eigenlijk een soort aanvulling op het ruwvoer,die ervoor zorgt dat je paard toch alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt zonder dat je ze onnodige energie toevoegt.
De meeste balancers komen in brokvorm en je hoeft er maar weinig van te voeren in vergelijking met krachtvoer. Zo krijgt je paard de juiste vitaminen en mineralen zonder die overbodige suikers en zetmeel.
Wat je waarschijnlijk al wel weet, is dat de kwaliteit van ruwvoer enorm kan verschillen. Niet elk hooi bevat bijvoorbeeld evenveel eiwitten, en dat kan invloed hebben op je paard.
Eiwit is essentieel voor de opbouw en het herstel van spieren, en niet elk ruwvoer bevat daar genoeg van.
Dit betekent niet dat je meteen krachtvoer hoeft te geven, maar dat je kunt overwegen om je paard een goede balancer te geven die ook de eiwitopname bevordert. En dan het liefst eentje met natuurlijke ingrediënten, want synthetische toevoegingen zijn niet altijd even gezond voor je paard.
Daarnaast zijn elektrolyten superbelangrijk voor het behouden van een goede vochtbalans bij je paard. Vooral in de winter vergeten we dit vaak, omdat we denken dat paarden alleen in de zomer zweten.
Maar wist je dat paarden in de winter vaak ook veel vocht verliezen, bijvoorbeeld als ze onder een warme deken staan?
Een simpel zoutblok kan vaak al genoeg zijn, maar niet elk paard maakt er gebruik van. Als dat het geval is, kan je overwegen om elektrolyten toe te voegen aan de voeding. Dit helpt om te voorkomen dat je paard uitdroogt of last krijgt van spierproblemen door een verstoorde vochtbalans.
En nu vraag je je waarschijnlijk af: "Moet ik nu dan helemaal géén krachtvoer meer geven? Alleen nog ruwvoer + een balancer?"
Grote kans dat dit voldoende is voor je paard, maar er zit natuurlijk ook een grote nuance in dit hele verhaal!
Geen enkel paard is namelijk hetzelfde. Het ene paard is bijvoorbeeld te dik terwijl de ander bijvoorbeeld moeilijk aankomt. En ook niet elk paard reageert hetzelfde op alle verschillende type voeders.
Zorg altijd dat ruwvoer de basis is en ga vanuit daar verder aanvullen met een balancer (en eventueel met krachtvoer en andere ruwvoeders zoals bijvoorbeeld luzerne)
Daarnaast is het beter om niet zomaar te stoppen met het voeren van krachtvoer. Het is dan verstandig om het krachtvoer geleidelijk af te bouwen en terwijl je kritisch blijft kijken naar de conditie van je paard.