Martine van Dijk

8 April 2024

Title

Hoe ik een andere weg insloeg met mijn sensibele paard Oxbow

Mijn naam is Martine van Dijk, ik ben 29 jaar oud en ik woon in Leeuwarden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs en als instructeur. Mijn passie voor paarden heb ik al vanaf jongs af aan.

 

Momenteel heb ik drie dressuurpaarden: Herava, Oxbow en Serkan. Met Herava timmer ik aan de weg voor de subtop.

 

Naast Herava was ik opzoek naar een jong paard. Een paard voor de toekomst, die ik zelf op kan leiden en een mooie opvolging is voor Herava. Oxbow is een 5-jarige ruin van Toto jr x Chippendale. Vorig jaar in maart heb ik hem zadelmak gekocht. Zijn lieve vriendelijke blik en zijn knuffelige karakter vielen meteen op.

 

Maar toen Oxbow een tijdje bij mij op stal stond merkte ik dat er veel dingen waren waar hij gespannen van werd. Zowel aan de hand als onder het zadel, ik kon hem onder het zadel eerst nog niet een klopje op zijn hals geven!

 

“Tien, je moet echt naar Annemarie gaan.”

Title
Title

Een paar keer hard gevallen

Na een paar maanden nam ik hem al snel mee naar Wenum Wiesel, om samen met Romy van der Schaft te trainen. Op een andere locatie trainen vond Oxbow het ook erg spannend, wanneer ik dan op ging stappen werd zijn rug strak en ging zijn staart omhoog. Hij ging knijpen en wegschieten, ook thuis.

 

Hij begon ook op externe prikkels te reageren, zoals geluiden of andere paarden. Ik ben er een aantal keer hard afgevallen, waardoor bij mij de spanning begon op te bouwen. Oxbow werd onzeker en ik ook, ik wilde hem graag leren hoe hij ook met spannende dingen om kan gaan.

 

Romy zei tijdens een les tegen mij: ‘Tien, je moet echt naar Annemarie gaan.’ 

 

Ik had Annemarie van de Horsemanship Academy al een aantal keer aan het werk gezien met de jonge paarden van Romy, dus dit leek mij een heel goed idee. Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en Annemarie een bericht gestuurd. 

 Zodra we een beetje druk uit oefende raakte hij in paniek

Nadat Annemarie terug was uit Amerika zijn we iedere week gaan lessen bij haar.

 

Bij Annemarie zijn we eerst begonnen met grondwerk. Dit was makkelijker en veiliger voor ons allebei. Vanaf de grond kun je al zoveel voorbereidingen treffen, waardoor het onder het zadel veel meer te behappen was voor ons allebei. We zijn hem dus eigenlijk opnieuw zadelmak gaan maken maar met veel kleinere stapjes zodat het vertrouwen van Oxbow in mij en in zichzelf ging groeien.

 

Tijdens de eerste lessen merkte ik al dat Oxbow ook stress kreeg als wij hem een vraag stelde. Zodra we een beetje druk uit oefende raakte hij in paniek en vergat na te denken over de vraag die wij hem stelde.

 

Samen met Annemarie hebben wij hem geleerd om zelf na te denken. Ook hebben wij hem duidelijk laten voelen wanneer hij een goed antwoord gaf op onze vraag en hoe dat voor hem voelt. Je zag steeds sneller dat hij rustiger opzoek ging naar het antwoord op onze vraag, als hij het goede antwoord gaf dan stopten wij met vragen en mocht hij lekker ontspannen.

 

Oxbow ging merken dat het heel fijn is om na de vraag lekker te ontspannen en merkte dat wij heel trots op hem waren waardoor zijn zelfvertrouwen ook steeds groter werd.

 

Gaandeweg werd het vertrouwen in elkaar ook weer groter en begon de spanning bij mij af te nemen. We hebben hem kennis laten maken met allerlei verschillende dingen, zowel onder het zadel als aan de hand. Denk hierbij aan: over een zeiltje heen, over balken heen, wandelen in het bos, rijden in het bos, omgaan met externe prikkels zoals applaus of andere paarden.

Je merkt nu eigenlijk pas wat voor een gouden karakter hij heeft!

Voordat we begonnen met lessen bij Annemarie was Oxbow heel onzeker en gespannen. Na 3 maanden wekelijks lessen bij Annemarie kon ik echt al verschil merken aan Oxbow. Hij begon steeds meer na te denken over situaties en hoe daarmee om te gaan. In het begin waren dingen hem snel te veel, hij deed dat zijn staart erop en wilde het liefst vluchten. Je merkt nu ook pas wat voor gouden karakter Oxbow eigenlijk heeft. Hij is zo lief, knuffelig, meewerkend en wil het heel graag goed doen voor mij.

 

Ook heb ik samen met Oxbow de jonge paarden cursus bij de Horsemanship Academy gevolgd, dit waren twee trainingsweekenden. We verbleven een weekend bij Annemarie samen met 3 andere vrouwen die ook de training volgden.

Er heerst meer rust in z'n lijf en in zijn hoofd

Ik kon me goed voorstellen voor Oxbow dat alle veranderingen en de trainingsweekenden enige stress met zich mee zou kunnen brengen, dus vandaar dat ik begonnen ben met het voeren van EasePro. Tijdens deze periode merkte ik dat hij de dingen beter aankon en kon verwerken, dus ben ik doorgegaan met het voeren van EasePro. Er heerst meer rust in zijn lijf en in zijn hoofd, dit is voor hem ook veel fijner.

 

Na de weekenden merkte ik echt een groot verschil, voor mijn gevoel had ik ineens een heel ander paard. Relaxt, meer zelfvertrouwen en niet in de stress wanneer ik hem een duidelijke vraag stelde.

Ik heb zoveel geleerd door deze trainingen! 

Ik ben zo blij dat ik een andere weg ingeslagen ben met hem, ik heb mezelf echt wel eens afgevraagd of het allemaal wel goed ging komen. Annemarie heeft altijd het volste vertrouwen in ons gehad en mij verzekerd dat het goed zou komen. 

 

En kijk ons nu eens gaan, Annemarie had inderdaad gelijk! Ik heb zoveel geleerd door deze trainingen. Over mezelf, over Oxbow, maar ook over de theorie die erachter zit. Hoe paarden leren en waarom ze doen zoals ze doen. Deze lessen kan ik meenemen voor alle paarden die nog voorbij gaan komen de rest van mijn leven.