Help! Mijn dochter is een influencer

Interview met de moeder van Youtuber Joanne Neidhofer

Welkom in de spotlight Elisa! Voor mensen die je nog niet kennen: kun je kort wat over jezelf vertellen?


Jazeker! Ik ben Elisa Neidhöfer, ik ben 36 jaar oud en ik heb 3 kinderen waaronder Joanne, Charlotte en Julian. Wij zijn woonachtig in Den Oever en wij hebben een slagerij die we vroeger van mijn schoonouders hebben overgenomen. Uiteraard ben ik vroeger ook besmet met het paardenvirus.


Mijn vader deed altijd aan mennen. Mijn moeder was altijd bang voor paarden, die had er helemaal niets mee. Toen ik 5 jaar oud was ben ik begonnen met een verzorgpony. Toen ik 10 jaar oud was kreeg ik mijn eerste eigen pony. Uiteindelijk ben ik over gegaan naar de paarden.

Toch is er wel een tijdje geweest dat ik even ben gestopt met de paarden. Maarja goed, als je het paardenvirus hebt komt het weer terug natuurlijk. Ik heb vervolgens nog een paar paarden gereden en mijn doel was om de klasse Z dressuur te behalen. Dit is gelukt. 😊 Inmiddels ben ik zelf volledig gestopt met paardrijden.

Van welke bekende influencer ben jij de moeder?

Ik ben de moeder van Joanne. Joanne is youtuber, actief op Instagram of in de breedste zin; influencer. Joanne is 16 jaar oud en heeft op dit moment 3 pony's en 1 paard. Eén van haar pony’s is Popeye.

Popeye is een 12 jarige schimmel waarmee ze Z2 tussen de pony’s rijdt en intussen mag Joanne Prix st George tussen de paarden starten.
 

Super leuk dat Joanne influencer is! Hoe ervaar jij het om de moeder van een jonge influencer te zijn?

Tsja, voor ons voelt het niet zo als influencer. Joanne is een hele nuchtere meid en zal nooit uit de hoogte zijn zo van; ik ben influencer.

Joanne heeft niet die arrogantie en capsones van ‘’nou kijk mij!’’ Wij zijn denk ik gewoon heel normaal.

Ik vind het heel leuk dat mijn dochter influencer is en wij zien het als gave kansen die op ons pad komen. Ik zie mijn dochter dus absoluut niet als; Joanne dé influencer.
 

Hoe oud was Joanne toen ze begon met het influecer leven, en wilde Joanne zelf influencer worden of heb jij haar gestimuleerd om dit te gaan doen?

Ze was ongeveer 11 jaar oud. Joanne had een droom en dat was een paardenvrachtwagen. Toen zei ik voor de gein, want ze keek Paardenpraat TV, ''nou dan moet je net als Britt Dekker doen want die heeft ook een paardenvrachtwagen.''

Nadat ik dat had gezegd maakte ik er verder niks van. Een paar dagen later kwam Joanne bij me en toen zei ze ‘’Ik ga vloggen!’’ Toen zei ik, ''hoe ga je dat doen dan?'' Toen zei Joanne, ''nou gewoon zo en zo.'' Ze had het allemaal al helemaal bedacht.

Ik vond het hartstikke leuk dat ze dit wou gaan doen, maar ik wou dit eerst wel samen met haar oppakken.
Ik wou namelijk niet dat er eventueel gekke dingen online zouden komen die nooit meer van het internet af kunnen. We zijn samen gaan starten met het vloggen. De video’s maakten en bewerkten wij samen. Inmiddels doet Joanne eigenlijk alles alleen.
 

Heb je altijd achter de keuze van Joanne om influencer te worden gestaan?

Ja, eigenlijk wel. Een paar jaar terug was de wereld nog wel anders dan nu. Tegenwoordig moet je wel veel meer uitkijken wat je online zet. Wanneer jonge influencers iets online zetten bestaat er een kans dat ze veel kritiek en/of haatreacties krijgen.

Ik vind die wereld wel steeds zieker worden. Maar dit was een droom van Joanne en ik ben van mening dat je dromen moet naleven. In het begin hebben wij alles samen opgepakt, zodat ik alles ook in de gaten kon houden. Ik heb nooit een moment gehad dat ik niet achter de keuze van mijn dochter stond met betrekking tot het influencen.

Joanne doet het vloggen inmiddels alleen. Ik zit nog wel af en toe op haar Instagram account want af en toe komen er nog al eens rare berichtjes binnen. Eerder kreeg Joanne ook wel eens ‘dickpics’ dus dan verwijderde ik dat soort berichten wel.

Tegenwoordig kan Joanne hier wel goed mee omgaan. Maar als jij 11 of 12 jaar oud bent is dat natuurlijk wel een ding dat je denkt, jeetje wat krijg ik nu?! Verder beheer ik deels Joanne haar accounts wanneer Joanne het zelf erg druk heeft bijvoorbeeld. Maar over het algemeen doet Joanne alles helemaal zelf.
 

Het influencer leven is niet altijd even makkelijk. Maak jij je ook wel eens zorgen?

Nou, eigenlijk niet als ik heel eerlijk ben. Vooral omdat Joanne ook een ster is in plannen en wij hebben altijd gezegd; school staat op de eerste plek. Wat ook fijn is, is het feit dat Joanne van school alle ruimte krijgt voor haar sport. Dit kon natuurlijk alleen onder de voorwaarde dat haar cijfers goed zijn.
Je kunt dan zeggen; ja dat is toch een bepaalde druk wat je je kind oplegt. Maar ik vind van niet want iedereen wil misschien wel in de paarden maar we weten allemaal dat een toekomst in de paarden niet voor iedereen is weggelegd. Dat gunnen wij Joanne wel allemaal.

Het grappige is alleen wel dat Joanne in de toekomst haar focus niet volledig op de paardensport wil leggen. Joanne wil namelijk piloot worden en de paarden er naast houden. Dus als je piloot wil worden is de opleiding daar voor wel heel belangrijk. Daarom is Joanne eigenlijk altijd wel heel serieus geweest met school. Haar cijfers zijn altijd goed en haar drijfveer is heel groot. Daarom maak ik mij eigenlijk nooit zorgen.
 

Hoe zorg je ervoor dat een meisje op jonge leeftijd geen last krijgt van ‘de haat’ online?

In de jaren dat Joanne actief is op social media heeft ze een bepaalde kring om zich heen gebouwd.
Joanne krijgt eigenlijk nooit haat reacties. In het begin kreeg ze heel af en toe wel eens een reactie naar haar hoofd toe geslingerd van ‘jij verwend kut kind’ of ‘jij denkt maar dat je alles krijgt’ of ‘je krijgt alles maar doet er niks voor’.

Toen heeft ze een screenshot gemaakt van deze haatberichten en de bijbehorende profielen, en dit heeft ze openbaar in haar verhaal gedeeld met de vraag; is dit normaal om zo te doen? Dit is misschien 3 of 4 keer voorgevallen. Daarna heeft Joanne nooit meer haat online gekregen.
 

Zijn er ook momenten waarop je hebt gedacht dat Joanne beter met het influence leven kon stoppen, omdat het bijvoorbeeld schadelijk werd voor haar mentale gezondheid?

Nee, eigenlijk niet. Joanne trekt zich niet gauw dingen persoonlijk aan. Dat is natuurlijk ook het type kind, want mijn andere dochter zou zich de mening van anderen eerder persoonlijk aantrekken. Maar wanneer er lelijke opmerkingen over Joanne worden gemaakt dan denkt ze; zoek het uit en flikker op. Ik weet zelf wel beter.

Joanne heeft best een druk leven met de pony’s, school en daarnaast nog het influence leven. Hoe zorg je ervoor dat Joanne alles goed kan combineren in het dagelijks leven?

In het begin kreeg Joanne veel spullen toegestuurd van anderen. Daarvoor wou de ene een post van dit terug en de ander een story van dat. Op een gegeven moment heb ik wel tegen Joanne gezegd om hier mee te stoppen.

In het begin wanneer je start met influencen ben je natuurlijk hartstikke blij met alles. Maar wanneer je artikelen opgestuurd krijgt, moet je er wel tijd in steken om dit op je eigen account te promoten.

Soms kreeg Joanne dan bijvoorbeeld een paardrijbroek en in ruil daarvoor moest Joanne dan een story en twee posts maken. Zo’n paardrijbroek die je dan krijgt is super leuk maar Joanne werd ook al gesponsord door PK dus die had al genoeg rijbroeken in haar kast liggen. Al deze kleinere samenwerkingen kostte Joanne gewoon te veel tijd.
Al deze spullen had ze vaak ook niet nodig, dus daarom hebben we besloten om hiermee te stoppen. Deze tijd kan Joanne namelijk beter in haar school en haar pony’s stoppen.

Inmiddels wordt Joanne volledig door PK gesponsord en neemt verder ook geen andere kledingmerken meer aan. Dit geeft heel veel rust omdat je maar 1 merk promoot.

Joanne is influencer maar bij Joanne staat haar sport wel op nummer 1. Ze vindt het influencen super leuk om te doen maar het draait bij haar niet om zoveel mogelijk volgers binnen te slepen. Haar influence leven combineren met school is soms wel een beetje lastig.

Joanne is vorig jaar geslaagd voor TL en ze doet nu HAVO. Ze heeft lange dagen op school. Daarnaast heeft ze natuurlijk haar sport. Dat is dus soms best wel passen en meten.

Wij willen Joanne aan alle kanten wel helpen maar rijden moet ze natuurlijk echt zelf doen. Joanne is een wonder in plannen.
School is in principe lang leven de lol, maar bij Joanne is school én lang leven de lol maar wel zorgen dat je alles op school af hebt.

In tussenuren maakt Joanne echt haar huiswerk af zodat ze die tijd weer voor haar pony’s kan gebruiken. Na school doet Joanne altijd haar pony’s. Wij hebben altijd gezegd dat Joanne eerst haar pony’s doet en daarna haar huiswerk.

Anders ben je ’s avonds om 10 uur nog bij je pony’s. Ik probeer haar wel zoveel mogelijk te helpen waar ik kan. Op maandags mest ik bijvoorbeeld alle stallen uit en zet ik de pony’s buiten.

Wanneer ze dan uit school komt kan ze gelijk alle 3 haar pony’s rijden. Wanneer ik vrij ben help ik ook zoveel mogelijk met op- en afzadelen en het trainen van de pony’s.

Ze klaagt ook nooit. Daar hebben wij altijd wel versteld van gestaan.

Tot slot, heb je nog een gouden tip voor alle moeders van influencers out there?

Blijf praten met je kind. Kijk wel mee wat er gebeurt in de accounts. Mocht er een keer een negatief iets zijn, praat hier dan over. Praat over hetgene wat is voorgevallen en vraag hoe je kind hier zelf naar kijkt. Dat hebben wij wel altijd gedaan.

Joanne is hier zelf heel nuchter in maar dat verschilt natuurlijk wel heel erg per kind. Ik ben van mening dat het infuencer leven niet voor iedereen is weg gelegd. Wanneer je merkt dat je een heel gevoelig kind hebt, denk ik niet dat het verstandig is om hier aan te beginnen.

Tegenwoordig is alles ook veel moeilijker geworden met Youtube en andere social media kanalen. Alleen Youtube bijvoorbeeld al. Er zitten zo veel haken en ogen en regeltjes aan.

Ik denk dat als Joanne morgen zou zeggen, ''ik wil een Youtube kanaal beginnen.'' Dat ik zou zeggen ''nou weetje, doe ff lekker wat anders.''
Wij zijn in Youtube meegegroeid, maar ik denk dat als je nu zou beginnen dat dat best wel lastig is. En nog een ander belangrijke les voor je kind; blijf jezelf.

Wanneer je jezelf blijft houdt je het het langs vol en is het ook het leukst. En blijf creatief. Ga niet bij anderen afkijken wat zij aan het doen zijn op social media.

Wat wel heel grappig is, is dat Joanne voor school een magazine moest maken. Dat leek Joanne zo leuk, dat ze ook wel haar eigen magazine zou willen maken. Maar heel toevallig kwam ook net het DressagePro magazine tevoorschijn.

Toen dacht Joanne dat ze haar eigen magazine beter nog niet uit kon brengen en daar nog even mee zou wachten. Maar Joanne vond het zo leuk om op school een magazine te maken, dat we in de toekomst nog wel eens een eigen magazine van Joanne kunnen verwachten. 😉
 

Interview & Edit: Iris Vsser


Oudere blog Nieuwe blog

Laat een reactie achter

Reacties worden niet automatisch geplaatst. Deze moeten we handmatig goedkeuren.