Simone V.

Feb 28,2024

Title

Voor-en nadelen van Natuurlijke Voeding voor (sport)paarden

Er wordt vaak gesproken over natuurlijke voeding voor (sport)paarden, en vooral de laatste jaren is dit een groeiend thema. Hier zijn wij heel blij mee maar we merken dat er soms ook nog wel wat verwarring is.

 

Want wat houdt natuurlijk voeren nou eigenlijk precies in? Wat maakt deze manier van voeren zoveel beter? En zijn er misschien ook nadelen aan natuurlijke voeding? Wij zetten het voor je op een rijtje!

 

Bij Natuurlijk Voeren probeer je zoveel mogelijk de voeding na te bootsen zoals paarden dat ook in het wild zouden doen. Het is namelijk opvallend dat veel gezondheidsproblemen van paarden (direct of indirect) in verband staan met onze manier van voeren. (En natuurlijk onze manier van het houden van paarden, maar laten we daarover een andere keer verder praten)

 

In de natuur besteden paarden 14-16 uur per dag aan het eten van voedsel. Hun spijsverteringssysteem is ontworpen om een continue stroom van vezelrijk voedsel te verwerken. De maag is dan ook heel klein in vergelijking met hun lichaam en heeft een hoge zuurtegraad.

(Sport)paarden krijgen vaak veel meer krachtvoer dan gezond voor ze is!"

Title
Title

Ruwvoer MOET altijd de basis zijn!

Veel van onze (sport)paarden spenderen meestal maar 6-8 uur per dag (of minder!) aan eten. Naast stress veroorzaakt dit ook problemen aan het verteringstelsel van je paard. Daarom is het belangrijk om paarden dag en nacht toegang te geven tot ruwvoer. Dit komt ten goede aan hun welzijn en voorkomt gezondheidsproblemen aan de maag en darmen.

 

Ruwvoer is altijd de basis voor gezonde voeding en het belang van de kwaliteit hiervan wordt vaak onderschat. Bij natuurlijke voeding wordt vaak gekozen voor lang stengelig kruidenhooi uit het buitenland, omdat dit vaak betere kwaliteit biedt dan het productiegras dat in Nederland gebruikelijk is. Het hooi uit Nederland is vaak te rijk aan suikers.

 

Daarnaast krijgen (sport)paarden vaak veel meer krachtvoer dan noodzakelijk! En vaak worden vermeende tekorten opgelost door een schep extra krachtvoer te geven in plaats van een supplement. 

 

Wij geloven niet dat dit de oplossing is! Naast gedragsproblemen kan dit ook allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken bij je paard. 

 

De huidige manier van voeren is lang geleden ontstaan toen paarden werden gebruikt om de hele dag zwaar werk op het land te doen. Het was toen belangrijk dat paarden veel energie in korte tijd tot zich konden nemen. Krachtvoer met veel suikers en haver was destijds de ideale oplossing om deze paarden te ondersteunen in het zware werk.

 

Maar inmiddels is er veel veranderd...

 

Het gemiddelde dressuurpaard heeft helemaal niet zoveel snelle energie nodig. Hij staat veel op stal (helaas) of in de paddock en kan nergens heen met al die energie van het krachtvoer. Door die overtollige energie ontstaat stress en nervositeit. Daarnaast zit krachtvoer vaak ook vol met synthetische ingrediënten!

Wat zijn Synthetische Voedingsstoffen?

Synthetische voedingsstoffen zijn niet natuurlijk en worden door middel van een chemisch proces in laboratoria van fabrieken gemaakt. Als basis gebruiken ze vaak olie en daarmee proberen ze om de moleculaire structuren van vitamines na te maken.

Dit doen ze door de toevoeging van verschillende chemicaliën, soms wel meer dan 10, en vaak onder hoge temperaturen.

 

In veel krachtvoeders worden synthetische vitaminen en mineralen in plaats van natuurlijk gebruikt. Grote kans dat dit ook zit in het krachtvoer dat jouw paard eet! Dit doen de fabrieken omdat synthetisch veel goedkoper is en de kwaliteit ook altijd hetzelfde is waardoor ze makkelijk op de verpakking kunnen claimen wat de hoeveel mineralen en vitaminen is.

 

Maar let op, dit betekent niet dat die vitaminen en mineralen ook goed door het lichaam van je paard worden opgenomen!

 

Natuurlijke voedingsstoffen zijn stoffen die van nature voorkomen en voornamelijk afkomstig zijn van planten. Het proces van het toevoegen van natuurlijke vitaminen en mineralen aan voer is zeer complex en de stabiliteit van de grondstoffen lastiger te behouden is waardoor het product veel duurder is. 

 

Als je wilt dat de supplementen goed werken, moet je er dus voor zorgen dat je superhoge kwaliteit natuurlijke ingrediënten gebruikt. Hierin kunnen ook merken van natuurlijke supplementen enorm met elkaar verschillen qua werking. 
 

Een groot voordeel van natuurlijke voedingstoffen is dat je paard het vaak veel makkelijker opneemt dan synthetische voedingsstoffen.

De chemische structuur van synthetische voedingsstoffen kan namelijk sterk verschillen van natuurlijke voedingsstoffen, wat betekent dat hun werking niet altijd gelijk is aan die van natuurlijke voedingsstoffen. 

 

Daarnaast wordt er ook vaak synthetische conserveringsmiddelen toegevoegd aan voeding om ervoor te zorgen dat het langer houdbaar blijft. Een langere houdbaarheidsdatum is misschien gunstig voor het merk wat de voeding verkoopt, maar voor je paard is het een stuk minder gezond.  Veelgebruikte synthetische E-nummers in paardenvoer zijn BHT (E321) en BHA (E320), hoewel niet altijd duidelijk wordt aangegeven welke conserveringsmiddelen precies zijn toegevoegd.

 

Het verschil tussen Organisch en Anorganische voedingstoffen

Als we het hebben over natuurlijke voedingstoffen kunnen we ook nog onderscheid maken tussen organisch en anorganisch. Organische voedingsstoffen zijn afkomstig van levende organismen, zoals planten, of van hun afbraakproducten. In paardenvoeding zijn organische voedingsstoffen onder andere vetten, eiwitten, vitamines en sommige mineralen.

 

Anorganische voedingsstoffen zijn afkomstig van niet-levende materie zoals mineralen en water. Paarden hebben ook anorganische voedingsstoffen nodig, zoals water en mineralen (zoals calcium, natrium en ijzer), die belangrijk zijn voor verschillende lichaamsfuncties.

 

En om het nog even lekker ingewikkeld te maken: sommige anorganische stoffen kunnen ook weer natuurlijk of synthetisch zijn!  

01

Natuurlijke anorganische stoffen 
Deze omvatten stoffen die van nature voorkomen in de aarde, zoals mineralen, metalen, zouten, gesteenten en water. Voorbeelden zijn in paardenvoer zijn calciumcarbonaat, magnesiumoxide en natriumchloride.

02

Synthetische anorganische stoffen

Deze worden geproduceerd door mensen laboratoria van fabrieken. Voorbeelden van synthetische anorganische stoffen die in paardenvoer worden gebruikt zijn: Mangaanoxide, Zinksulfaat en Kopersulfaat. Echter bestaan deze ook in de natuurlijke vorm en is het als consument dus heel lastig om vanaf de verpakking te beoordelen of het natuurlijk is of synthetisch. 

Twijfel je? Dan kun je het beste contact opnemen met de producent.

Organisch = beter? 

Sommige natuurlijke mineralen, zoals Selenium en Magnesium, komen voor in zowel organische en anorganische vorm. Het betekent echter niet altijd dat organisch beter is dan anorganisch. Het is waar dat organisch vaak beter wordt opgenomen door het lichaam, maar dit is niet altijd gewenst omdat het ook een overschot kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om niet alles over één kam te scheren en per supplement te beslissen wat wenselijk en het meest gezond is.

 

Bij Magnesium kiezen wij daarom voor Magnesiumoxide wat de anorganische vorm is. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de spierfunctie, ontspanning en het behoud van een gezonde stofwisseling bij paarden. Vaak wordt gedacht dat magnesiumoxide niet goed wordt opgenomen door het lichaam van paarden, maar het gebruik van deze vorm zorgt er juist voor dat je paard geen overschot aan magnesium krijgt en daarnaast staat magnesiumoxide ook bekend om de zachtere werking op de maag in vergelijking met magnesiumcitraat bijvoorbeeld. (en laten veel paarden nou net kampen met maagproblemen) 

 

En laten we Selenium eens bekijken: een essentieel mineraal waarbij een tekort tot verschillende gezondheidsproblemen kan leiden, waaronder spierproblemen. Hierbij gebruiken wij wel de organische vorm, omdat dit veel effectiever is dan de synthetische vorm. Uit onderzoek is gebleken dat anorganisch Selenium gemiddeld maar voor 5% opgenomen wordt, daarom zit in ActivePro een organische bron van Selenium.

DressagePro Supplementen 🌿

Wat ons betreft is een extra schep krachtvoer dus zeker niet de oplossing, en vaak zelfs de boosdoener van allerlei kwaad zoals maagproblemen en nervositeit!

 

Denk dus goed na over wat je je paard voert en hoe vaak. 

 

Bij onze supplementen kun je er in ieder geval op rekenen dat ze zijn samengesteld op basis van natuurlijke ingrediënten. Vrij van synthetische rommel en vulmiddelen zoals toegevoegde suikers en andere troep! ✅