Simone V

18 Feb, 2024

Title

Sterkte start: gezonde voeding voor jonge paarden

Een jong sportpaard in training vraagt om een andere aanpak dan een volwassen paard. Hij groeit nog, bouwt spieren op en leert nog om zijn lichaam goed te gebruiken. 

 

Je wilt dat hij sterk en fit wordt, maar zonder dat hij overloopt van energie. Dus, wat voer je hem om die balans te vinden?

 

Te veel energie en je hebt een stuiterbal onder je zadel. Te weinig en hij mist de kracht om goed te bewegen. 

 

Voeding speelt een grote rol in hoe een jong paard zich ontwikkelt—zowel fysiek als mentaal.

 

In deze blog duiken we in de basis van voeding voor jonge sportpaarden. Wat hebben ze nodig? Wat kun je beter vermijden? En hoe zorg je ervoor dat je paard gezond en gefocust blijft, zonder dat hij de baan door schiet of snel is uitgeput?
 

1. Van Gras naar Gas: Meer Energie Nodig

Een jong paard in training heeft ineens wat meer brandstof nodig. Niet zo gek, want waar het eerst vooral hoefde te spelen en te grazen in de wei, komt er nu echt werk aan te pas. Denk aan spieropbouw, conditietraining en – heel belangrijk – focus. Want ja, je wil dat je paard op jou let, en niet op dat ene vlekje op de bakrand. (dat blijkbaar héél indrukwekkend is🫣)

 

Dus. Wat geef je dan?


    •    Hooi en/of weidegang als basis: Net zoals wij niet zonder ontbijt kunnen, kan je paard niet zonder goed ruwvoer. Kwalitatief hooi is de basis en levert vezels voor een gezonde spijsvertering.


    •    Krachtvoer, maar met mate: Kies voor een licht sportvoer dat meer energie geeft, zonder dat je paard zich gaat gedragen als een stuiterbal. Kijk naar voeding met een hoog eiwitgehalte en laag suiker- en zetmeelgehalte.


    •    Een beetje vet kan geen kwaad: Gezonde vetten, zoals uit lijnzaadolie kun je geven langdurige extra energie zonder die gekke pieken. Maar het is lastig om een paard veel olie 

"Met de juiste eiwitten voorkom je blessures en zorg je voor een sterk fundament." 

2. Spierballen kweken: Eiwitten voor Spieropbouw

Eiwitten zijn heel belangrijk voor sterke spieren en goed herstel na het trainen. Vooral omdat jonge paarden nog volop in ontwikkeling zijn. 

 

Spieren, pezen en gewrichten moeten niet alleen sterker, maar ook veerkrachtiger worden om dressuurwerk op te kunnen bouwen. Met de juiste eiwitten voorkom je blessures en zorg je voor een sterk fundament.

 

Wat werkt goed?


    •    Luzerne: Dit groene spul zit vol eiwitten en is ideaal als aanvulling op hooi. Plus, het helpt om het krachtvoer rustig te laten eten (handig voor die gulzige types). 

LET OP! Luzerne heeft een scheef calcium-fosfor gehalte, er zit namelijk heel veel calcium in. Als je veel luzerne geeft (en zeker bij jonge paarden!) is het dus belangrijk dat je wel een andere bron van fosfor toevoegt aan het rantsoen van je paard. Lijnzaad(olie) is hiervoor heel geschikt! Er bestaan ook luzerne's op de markt waarbij Lijnzaadolie al is toegevoegd, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de calcium-fosfor verhouding.
    •    Speciaal sportbrok: Sommige sportvoeders hebben een hoger eiwitgehalte, precies wat je jonge sporter nodig heeft. 

TIP: Check altijd het VRep, dat is het ruw verteerbaar eiwit percentage. Let er wel op dat het voer een laag suiker- en zetmeelgehalte heeft! Kies dus niet zomaar een standaard sportbrok.
 

3. Vitamines en Mineralen: Geen Luxe, Wel Noodzaak!

Dressuur draait om precisie. En laten we eerlijk zijn: een jong paard is nog wel eens snel afgeleid. De juiste vitaminen en mineralen helpen niet alleen bij de lichamelijke ontwikkeling, maar zorgen ook voor mentale scherpte.

 

Waar let je op?


    •    Calcium en fosfor voor sterke botten. Zonder een goede botstructuur kom je in die verzameling nergens. Zorg voor een verhouding van 2:1 – de meeste sportvoeders hebben dit al op orde, maar check het voor de zekerheid.
    •    Magnesium voor ontspanning. Wil je dat je paard soepel blijft bewegen zonder stijf te worden? Magnesium helpt bij spierontspanning maar het vermindert ook mentale stress. Ideaal voor jonge paarden die nog moeten wennen aan al die nieuwe dingen.
    •    Geef een goede balancer.  Focus liever op het uitzoeken van een goede balancer en minimaliseer het krachtvoer voor je jonkie. Zo zorgt je dat hij voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt zonder dat zijn maag en darmflora van streek raken door grote hoeveelheden krachtvoer.


 

De meest gemaakte voedingsfouten (en hoe jij ze voorkomt)

    •    Teveel krachtvoer (en te weinig beweging) Dan krijg je óf een dik paard, óf een hyperactief paard óf een paard met maag en darmklachten. Houd het dus in balans en geef niet teveel voer met hoge concentraties zetmeel en suikers. Zeker niet als je paard nog niet zo heel zwaar in training staat! Ook willen veel ruiters graag hun jonge paard voller zien omdat dat beter oogt, maar die mooie spieren komen vanzelf wel met tijd, goede training en de juiste voeding. Geef je paard dus niet meer dan hij nodig heeft. En vul zoveel mogelijk aan met ruwvoer in plaats van grote hoeveelheden krachtvoer.
    •    Voeding te snel wisselen. Verandert het trainingsschema van je jonkie? Of begin je met opbouwen van de training? Pas dan geleidelijk het rantsoen aan, zodat de spijsvertering en darmflora rustig kan wennen. Wennen aan nieuw voer duurt meestal 2 a 3 weken.
    •    Verkeerde timing. Geef nooit vlak voor een training veel krachtvoer. Je paard moet kunnen presteren niet last hebben van z'n maag. Ruwvoer voor de training is daar in tegen wel heel geschikt! Dit vormt een beschermlaagje in de maag waardoor je paard tijdens de training geen last heeft van het maagzuur.

 

Met de juiste voeding leg je de basis voor een krachtig en gefocust paard. Geen gedoe met gevaarlijke hyperactiviteit of een paard dat niet vooruit is te branden, maar gecontroleerde energie en sterke spieren. Precies wat je nodig hebt om die moeilijke oefeningen straks moeiteloos uit te voeren.

 

Dus, ben je klaar om jouw jonge dressuurtalent de perfecte start te geven? 

 

Begin dan bij de basis: het rantsoen van je paard. Wil je jouw jonge dressuurtalent nog extra ondersteunen? Dan heb ik hier de crème de la crème op een rijtje gezet:

Onze Top 3 Supplementen voor Jonkies

 

1️⃣ EasePro - Voor een ontspannen start in je paard z'n carrière.


2️⃣ Rebuild & Relax - Ideaal voor sensibele jonge paarden. Als het paard minder gestrest is en zich meer op zijn gemak voelt in zijn lichaam (spieren en herstel), zal hij veel ontvankelijker en efficiënter zijn in zijn training.


3️⃣ Sport Bundel - Ultieme ondersteuning voor jonge paarden in training: meer soepelheid, minder spierpijn!

 

Klaar om jouw jonge talent de boost te geven die ’ie verdient?

Klik op de onderstaande knop en ontdek deze supplementen die het verschil maken in de arena!

 

👉 Klik hier om naar de webshop te gaan en te bestellen

 

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op via info@dressagepro.com of de chat hieronder! Wij staan klaar om je te helpen!

 

Nu tijdelijk EXTRA korting op supplementen voor jonge paarden

👉KLIK HIER VOOR DE SUPPLEMENTEN VOOR JONGE PAARDEN

Wat klanten zeggen over EasePro❤️

Bekijk meer reviews!